Nieuws‎ > ‎

Wedstrijdverslag Brussels Marathon 07/10/2012 (Dirk)

Geplaatst 14 okt. 2012 05:23 door Patrick Vanderhoeven
Na seizoen 2011, stelde ik een wedstrijdplanning op voor 2012 die eigenlijk sterk leek op die van 2011. Scott2Run, Challenge du Brabant wallon, Kwart Triatlon van Retie en Kapelle o/d bos, Halve Triatlon van Eupen, Marathon van Brussel. Het werd een zwaar seizoen, vooral omdat ik me voorgenomen had minimaal 8 wedstrijden voor de Challenge te lopen, genoeg wedstrijden van de Scott2Run met het oog op een top 25 plaats in het eindklassement, en onder de 5 uur te geraken te Eupen.

Eupen werd begin augustus een succes, daarna resten me slechts 2 maanden om me voor te bereiden op Brussel, en na het vele trainen voor Eupen, wou ik toch nog even proberen te rusten. Vooral ik sinds verleden jaar weet, dat een marathon zeker nog wat harder is dan een halve triatlon. Ik zou me dus nog  1 keer moeten opladen voor Brussel, mijn seizoensaflsuiter. Ik startte mijn marathontraining de dag van de halve marathon van Zaventem. Een tropisch warme dag!

Mijn schema bestond uit lopen, lopen en lopen. Ik ben nog enkele keren gaan zwemmen, maar aan fietsen ben ik niet meer gekomen. In augustus legde ik 183 km af, in september 272 km . Ik deed 3 lange trainingen van 30-32km, op heuvelachtig terrein. Dit om zoveel mogelijk de Brusselse bergen in de benen te hebben. In elk geval, ik had meer en sneller gelopen dan het jaar voordien.

Het doel, eigenlijk had ik niet echt een doel dit keer, toch niet luidop, in tegenstelling tot de halve Tri van Eupen. Maar uiteindelijk kon ik geen genoegen nemen met het niet verbeteren van mijn tijd van vorig jaar, 3h29.......Ik had ook al eens uitgerekend, dat indien ik aan de snelheid liep van mijn lange training, ik rond de 3h20 zou uitkomen. Dus de planning was min of meer dan toch gemaakt.

De dag zelf: ’s morgens naar goede gewoonte, krentenbrood met Luikse Siroop, elk zijn ding natuurlijk. Met Gerrit afgesproken op de parking van Hotel La Vignette, we waren goed op tijd, rond 8 uur aan het Jubelpark. Maar dat neemt bij mij de Stress weg ( en bij Gerrit ook ). Nog wat rondgekeken, opgewarmd en dan naar onze startplaatsen ( die je vrij kon kiezen ). Ik plaats me tussen de ballonnen van 3.15 en 3.30. De start wordt gegeven en we vertrekken. Ik ga rustiger dan verleden jaar van start, en blijf eigenlijk zo rond de ballon van 3.15 lopen. Vanaf de Franklin Rooseveld Laan neem ik zelfs wat voorsprong en deze groeit langzaam, ik zit dus eigenlijk voor op schema ( ga ik niet te snel, het gevoel zit toch goed, dus we gaan rustig door. Na de Vorstlaan draaien we linksaf de Tervurenlaan op richting Tervuren. Daar wacht Eef ( mijn grootste supporter ) me op om de rest van het parcours me mentaal te steunen en te voorzien van eten, drinken en cola. In Tervuren start een waar volksfeest, met heel wat Fura’s, Acko’s en andere sympathisanten aan de kant. Misschien ga ik daar wel iets te snel.

De wedstrijd verloopt goed, aan km 32 krijg ik het wel wat moeilijk, de zwaarste heuvels volgen. Na de 4 armen doe ik een sanitaire stop in de bosjes, en daarna loop ik verder. We draaien rechts de Tervurenlaan op, naar de gekende bogen van het Jubelpark, de zwaarste klim. Ondertussen was de ballon van de 3.15 me langsgegaan. Ik probeer de schade te beperken en bijt door, op karakter. Eef moedigt me aan. Bovenop de Wetstraat weet ik dat de race gelopen is, bergaf tot op de mooie Grote Markt. Ik loop over de streep op 3.19.45. Missie volbracht. Op de site zie ik dat mijn tijd netto 3.19.30 is.

Het was een mooie wedstrijd, ideaal weer, niet te warm, niet te koud, geen wind en veel zuurstof. Dat is wat de winnaar ook tijdens het Journaal bevestigd, en hij voegt eraan toe, “maar het is een zwaar parcours”.

Als ik Brussel nog eens meeloop, dan stel ik me een doel 3h15. Bij deze misschien tot volgend jaar.


Dirk
Comments