Nieuws‎ > ‎

Wedstrijdverslag Brussels Marathon 07/10/2012 (Gerrit)

Geplaatst 11 okt 2012 01:27 door Patrick Vanderhoeven   [ 14 okt 2012 05:19 bijgewerkt ]
Dit jaar wou ik zeker aan de start staan van de Marathon van Brussel. Vorig jaar was ik ook ingeschreven maar een kwetsuur hield me aan de kant.

Waarom Brussel en niet Eindhoven of Amsterdam die ook gekend zijn en waar meer lopers aan meedoen en die minder zwaar zijn dan Brussel. Gewoon omdat Brussel een mooie marathon is maar ook omdat je door het mooie park van Tervuren loopt dat sinds 1,5j mijn nieuwe thuisbasis is en vooral ook voor de vele vrienden/supporters die je langs de kant staan aan te moedigen.

Daar ik toch een mooie prestatie wou neerzetten had ik besloten na mijn laatste kwarttriathlon in Vilvoorde op 8 juli alles op het lopen te zetten. Het eerste wat ik deed was een trainer zoeken, ondanks dat velen zeiden dat ik toch genoeg ervaring had door mijn triathlon verleden. Dat klopt, maar toch had ik graag een trainingsschema zodat ik doelgerichter kon trainen. Die trainer was snel gevonden. Het was Guy Crabbé van MAC (Machelse Atletiek Club) die ik al vele jaren ken. Hij heeft al veel atleten getraind maar heeft vooral veel ervaring.

Op 16 juli zijn we dan ook gestart met de trainingen voor Brussel. En, ik kan je zeggen dat ik op sommige trainingen meer heb afgezien en dieper heb moeten  gaan dan in Brussel zelf. Maar ja, als je wilt presteren en voor een goede tijd wilt gaan, moet je er iets voor over hebben :-).

De dagen en weken gingen voorbij. In mijn opbouw naar de marathon heb ik ook nog enkele wedstrijden van de Scott2Run gelopen en een wedstrijd in Vorselaar op 16 september dat in teken stond van mijn marathon. Dit was een wedstrijd over 28km (er was trouwens ook een marathon dezelfde dag) die ik aan marathontempo wou lopen. Die test was positief (was 2de M40) maar ik heb hieruit ook geleerd dat ik in Brussel zeker niet te snel zal mogen vertrekken. Hierna had ik nog 5 weken tot aan Brussel. De laatste week duurde het langst. Buiten nog wat loslopen, was het vooral veel rusten en koolhydraten opstapelen.

En dan was het eindelijk zo ver. Na een rusteloze nacht was ik uit bed nog voor mijn wekker afliep. Om 6u 's morgens een pannekoekske of 4 (succes verzekerd!) en 3 boterhammen, geef toe, er zijn slechtere dingen om de dag mee te beginnen.

Om 7u30 had ik afgesproken met Dirk Vandenbreede aan het tramstation in Tervuren. Achteraf was dit toch nog iets te vroeg omdat we vrij snel in Brussel waren. Maar liever te vroeg dan je te moeten afjagen :-).

Het was kil buiten en om ons warm te houden zijn we nog even naar de expo geweest. Iets voor 8u30 zijn we terug naar de wagen gegaan om ons klaar te maken. Ondertussen was mijn vader ook toegekomen met de fiets. Hij ging mij begeleiden op de fiets. Nog wat loslopen, een sanitaire stop en dan tegen iets voor 9u naar de start. Ben direct in de eerste box gaan staan op de tweede rij.

En dan een paar seconden na 9u werd de start gegeven. We waren vertrokken voor 42,192km. In het begin was het wat zoeken naar het juiste tempo en na 10km had ik 42’09”. Hier had ik al 2’ achterstand op mijn schema. Dit komt omdat het begin van de wedstrijd toch vrij lastig is om het juiste tempo te vinden met de tunnels die je door moet. Maar zeker geen paniek. Het stuk daarna tot aan km 18 gaat toch meer in dalende lijn en hier kon ik terug wat tijd inhalen. Aan km13 ongeveer stond mijn vader mij op te wachten en iets verder nog een paar vrienden die mij met de fiets gingen begeleiden. Maar wat nog belangrijker was, was dat Evelyne aan km 18 ging staan. Dat geeft je toch een goed gevoel en moed. Ze stond er niet alleen, ook haar vader en Elles stonden er. Vanaf dat punt moest het zwaarste nog komen. Met te beginnen een lange klim richting Tervuren. Ook daar wist ik dat er veel supporters zouden staan, maar dat het er zoveel gingen zijn, wist ik niet. Bedankt aan alle supporters, al die aanmoedigingen deden echt deugd. Eens terug aan het 4-armen kruispunt wist ik dat het zwaarste achter de rug was. Vanaf daar was het ‘maar’ 11km meer :-). Enkel aan km36 was er nog een laatste klimmetje. En dat heb ik wel gevoeld. Ik moest het tempo wat laten zakken en de mannen die al een hele tijd in mijn voeten liepen moest ik laten gaan. Vanaf dat moment was het min of meer op automatische piloot. Eens boven op de klim kon ik terug in mijn tempo komen en kon ik terug 14 à 15 per uur lopen. Vanaf daar kon ik de bogen van het jubelpark al terug zien en wist ik dat het nu niet echt meer zo ver was. Vanaf daar stond er ook terug meer volk langs de kant en elke aanmoediging van wie dan ook was welkom om het tempo aan te houden. Eens de bogen van het Jubelpark voorbij ging het bergaf. Nog even naar boven aan de Wetstraat maar dat ging vrij vlot. De aankomst op de Grote Markt was fantastisch. Al dat volk dat je daar aanmoedigde en wetende dat het achter de rug was, gaf een zalig gevoel. Eens over de streep kreeg ik overal krampen. Maar dat trok ik mij niet meer aan. Met een eindtijd van 2u52’55” en een 31ste plaats (6de M40) mocht ik terug blikken op een geslaagd debuut. Dit smaakt naar meer. Volgend jaar sta ik hier terug aan de start en diegene die mij kennen weten dat ik zal terugkomen om beter te doen. Ook zal ik in het voorjaar een marathon lopen omdat met die tijd, op een parcours zoals Brussel ik nog sneller kan op een snel en vlak parcours. Ik denk eraan Rotterdam te lopen.

Nogmaals wil ik alle supporters, mijn vader en vrienden die mij gevolgd zijn met de fiets en zeker niet te vergeten mijn lief vrouwke, bedanken voor de vele aanmoedigingen!

Hieronder even mijn tussentijden, plaats en gemiddelde snelheid aan de tussenpunten:
10km: 42’09” 47pl  14.24
21km: 1h25’50” 40pl 14.75
30km: 2h01’48” 36pl 14.78
Finish: 2h52’55” 31pl 14.63


Gerrit

Comments